Enric Llonch

Emotion Side B

August 29, 2016 | 4 Minute Read |

L’estiu passat va començar un dels fenòmens més interessants del panorama pop modern. Carly Rae Jepsen, coneguda per l’exitosa “Call Me Maybe”—una de les millors cançons pop de la dècada—, publicava el seu segon disc d’estudi, Emotion (o E•MO•TION), un projecte extremadament enganxós, que agafava les influències del pop dels vuitanta i les actualitzava al seu gust. La seva qualitat era aparent, i a mi i a molts d’altres ens va agafar desprevinguts. L’àlbum no ha estat, sota cap concepte, un èxit comercial, però sí un de crítica, primer amb ressenyes tímidament positives i més tard esgarrapant posicions a les llistes de millors discs del 2015. Des d’aleshores, Carly ha viatjat pel món en un tour de mides discretes, ha vist com les seves cançons es convertien en memes a la xarxa i finalment ha tornat, aquest cop amb un nou EP de vuit cançons addicionals, i una promesa d’un nou disc en procés. Aquestes vuit peces es van gestar durant les maratonianes sessions d’Emotion—es van gravar més de 100 cançons, afirmava—i que, per algun motiu o un altre, es van quedar fora del disc original (hi ha quatre versions d’Emotion: l’edició estàndard, l’edició Deluxe, l’edició japonesa i una reedició de remixos que es va llançar fa pocs mesos al Japó. Amb tot, sigui quina sigui la que vam escoltar l’estiu passat, a Emotion Side B trobarem una nova, però curta, dosi de Carly Rae Jepsen.)

L’EP comença amb la frenètica i captivadora “First Time”. Damunt de sintetitzadors marcadament retro, Carly Rae Jepsen ens parla de com, tinguem l’experiència que tinguem en el joc de l’amor, trencar amb algú sempre fa tan mal com la primera vegada. Malgrat la temàtica aparentment trista de la cançó, la cantant sona triomfant i energètica, i un segon cop d’ull a la lletra destapa el vitalisme i desafiament que posa en pràctica Carly Rae Jepsen a tot l’EP. A la tornada de “Fever”—un altre dels moments esplèndids de l’EP—ho deixa clar: “You wanna break my heart? Alright. I got your fever, I’ll be feeling it forever.” La seva actitud es contagia fàcilment, i quan arribem a “Store”, un dels talls més “polaritzadors” per la seva tornada ridículament simplista (“I’m just going to the store, to the store! You might not see me anymore! I’m just going to the store!”), no ens estranya les decisions que pren en les seves relacions.

Podem reflexionar sobre les lletres d’Emotion Side B i parlar de com són pitjors que les del disc original o simplement intranscendentals. Podem fer-ho perquè aquí per mi el focus no està aquí, sinó en les melodies infeccioses que Carly Rae Jepsen aconsegueix fins i tot en un EP de restes. A “Higher”—alerta amb el meravellós bridge—, la tornada descriu perfectament la sensació de la protagonista: “Oh you got me… hi-i-i-gh, hi-i-i-gh, hi-i-i-gh-er!”, en un crescendo líric i melòdic que fa evident l’afirmació anterior de “you take me higher than the rest”. Alhora, la cantant aprofundeix en jocs de paraules estranys però molt satisfactoris, com quan a “Body Language” diu repetidament “I just think we’re overthinking it…” I si no s’entén el que dic és perquè, u, tinc poc talent descrivint aquests moments musicals i, dos, perquè són moments pensats per ser escoltats, no per llegir a lletres de Genius o per analitzar en un article—simplement funcionen molt bé. En alguns altres moments, però, l’EP ens recorda que això al cap i a la fi són b-sides, com en la balada “Cry”—que simplement està —o a “The One”—que no em diu res tot i ser més upbeat. Amb tot, després d’un punt fluix, sempre n’hi ha un de fort, i Emotion Side B sap acabar bé gràcies a la melancòlica i preciosa “Roses” (“I can feel you reaching through the cracks. A simple change of season and you’re back. All the roses in the garden fade to black”). I es fa difícil no tornar-lo a escoltar, i tornar-lo a escoltar una altra vegada. L’estratègia de Carly Rae Jepsen potser no funciona comercialment per xifres de masses, però ha estat efectiva per captivar un grup d’oients fidel que, per sort, és suficient per recolzar una cantant com ella al 2016. Emotion Side B és un EP que funciona en aquest sentit, no com a actualització o com a seqüela, sinó com a recordatori que Carly Rae Jepsen hi continua sent. Queen of b-sides.

Les meves cançons preferides: “First Time”, “Higher”, “Fever”, “Body Language”, “Roses”. “Store”

8+

1

  1. Aquesta és una nova manera de puntuar. El plus significa que és una mica més que la nota sola habitual. En aquest cas és un vuit alt, perquè no té l’excel·lència d’un nou però connecta més amb mi que un vuit.