Enric Llonch

Worldwide Angel

March 03, 2018 | 2 Minute Read |

La catalana Bad Gyal ha aconseguit en els darrers anys, des del llançament del seu primer mixtape Slow Wine Mixtape, presència en els festivals més prestigiosos de l’Estat, bones crítiques a publicacions estrangeres com Pitchfork, i un seguiment a xarxes socials que sembla estar més per la seva personalitat que no pas per la seva música (l’acollida dels darrers singles a Spotify és tèbia, com a molt). En qualsevol cas, Bad Gyal (de nom real Alba Farelo) ha tret recentment el seu segon projecte de mitja durada, titulat Worldwide Angel, picant l’ullet a aquesta expansió internacional que l’ha portat a fer una gira als Estats Units.

És molt probable que qui es posi a escoltar Worlwide Angel ja sàpiga què esperar d’un disc de Bad Gyal (i si no recorreu millor a “Mercadona” o “Fiebre”, alguns dels seus èxits), i el mixtape no fa res per canviar aquestes expectatives. La producció ha tingut una millora substancial: els beats de gent com Jam City, DJ Florentino o Dubbel Dutch donen una profunditat musical a les cançons de Bad Gyal que ella poques vegades dóna melòdicament o vocalment. Quan això passa, però, creen autèntiques joies: com és el cas de la poppy (molt “Felix Snow meets The Chainsmokers”) “Internationally”, el clàssic instani “Tra” o la sorprenent (aquesta guitarra!) “Candela”. Hi ha casos en què un dels dos s’emporta el protagonisme: a “Blink” Bad Gyal que fa el que pot per ser igual d’interessant que el que sona sota ella, i no ho aconsegueix; mentre que a “Yo Sigo Iual” l’artista sona especialment fascinant, en un dels talls més introspectius i més melancòlics de tot el mixtape. En d’altres casos (les dues últimes cançons), tant la producció com ella posen el pilot automàtic i el resultat acaba empitjorant la sensació que t’emportes de tota la cinta.

La pròpia naturalesa de mixtape de Worldwide Angel intenta baixar automàticament les expectatives i exigències de la música que hi ha dins, i tot i que realment Angel sona més cohesiu, més conjunt que l’anterior projecte de Bad Gyal, esperava una millora un pèl més substancial (no necessàriament innovació però consistència, i aquí hi ha moments en què es nota que les idees no hi eren o simplement no es va fer l’esforç). Amb tot, la cinta té algunes de les millors cançons de Bad Gyal fins ara, producció elegant i eficaç, i una durada tan breu que invita a la repetició. Si en pot treure un parell de hits ja li anirà bé, i si tenim un tercer projecte més complet d’aquí poc, encara millor.

6+